«Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάντε Σαιντ- Εξυπερύ

Πρόκειται για ένα κλασσικό , διαχρονικό και πολύ αγαπημένο βιβλίο, γεμάτο νοήματα για την ζωή και τις  ανθρώπινες σχέσεις. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί τόσο από ενήλικες , όσο και από παιδιά και μια πολύ ωραία πρόταση και για τους γονείς μας , τώρα την περίοδο των γιορτών!  Ενώ αρχικά μοιάζει απλό, τα νοήματα είναι βαθιά και πολυεπίπεδα. Αγγίζονται υπαρξιακά ζητήματα  όπως η αγάπη, η φιλία, η ανάληψη προσωπικής ευθύνης, η απώλεια και η αποδοχή της , η  παιδικότητα και ικανότητα «να βλέπεις με την καρδιά» , η αξία των μικρών αλλά πολύ ουσιαστικών πραγμάτων. Συνοδευόμενο  από τις τρυφερές εικονογραφήσεις του ίδιου του συγγραφέα , το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει να μην ξεχνάμε το παιδί μέσα μας!

Προτείνει η Αγγελική Παπαγεωργίου

Η Χριστουγεννιάτικη ευχή του κου Ασβού, Lily Murray σε εικονογράφηση Τζούλια Γούλφ

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι με έξυπνη εικονογράφηση το οποίο καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και έχει θετική ματιά για όσους μπορεί να νιώθουν μόνοι τους τις γιορτές.

Προτείνει η Χριστίνα Δέσπου

Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα, Νικολά Μπαρρό

Ανάλαφρο, γοητευτικό, συνδυάζει το ρομαντισμό και την αγάπη για την οικογένεια μέσα από την ωραία γραφή του Νικολά Μπαρρό.

Μπορεί να μην είναι το μυθιστόρημα που θα αλλάξει τη ζωή σας, αλλά σίγουρα θα σας ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι και τις ομορφιές του και θα σας κάνει να πιστέψετε λίγο παραπάνω στην αγάπη και την μαγεία των μικρών πραγμάτων!

Προτείνει η Δέσποινα Τζιάλλα

Πως να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν & πως να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν,  Αντέλ Φέιμπερ & Ελέιν Μάζλις

Το βιβλίο αυτό αναφέρει τεχνικές που προάγουν την κατανόηση και επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών, με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη επαφή και σχέση

Προτείνει η Ιωάννα Παγάνη

Εξουσία και αθωότητα. Αναζητώντας τις πηγές της βίας, του Rollo May

Μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ματιά στην βία ως ένα φαινόμενο ψυχολογικό και ταυτόχρονα κοινωνικοπολιτισμικό: «Η βία είναι το σύμπτωμα. Η νόσος είναι το αίσθημα του ανθρώπου ότι είναι ανίσχυρος, ασήμαντος, αδικημένος».

Το περιεχόμενο του βιβλίου, παρότι αφορά γεγονότα προηγούμενων δεκαετιών, ανταποκρίνεται εξίσου στο σήμερα. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην συνεχή προσπάθεια εξισορρόπησης των πιέσεων του καλού και του κακού μέσα μας, ενώ παράλληλα συμβαίνει η ζωή μας με τα θετικά αλλά και με τις καθημερινές προκλήσεις. Εξετάζει τον ρόλο και την λειτουργία της «παιδικής»  αθωότητας στην διαδικασία της συναισθηματικής ωρίμανσης. Υπογραμμίζει  ότι τελικά η δύναμη -με την έννοια της εξουσίας- και ο τρόπος που θα την νοηματοδοτήσουμε και θα την διαχειριστούμε, ατομικά και συλλογικά,  αποτελεί την βάση τόσο για το καλό, όσο και για το κακό.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην σημασία της κατανόησης και της συμπόνοιας, τονίζοντας ότι το να «αφήνουμε κάποιον απέξω» και να τον δαιμονοποιούμε, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για όλους.

Προτείνει η  Δήμητρα Γαλάνη

Το πέταγμα του αετού, Krishnamurti Jiddu

Στην προσπάθεια μας να εξηγήσουμε το συναίσθημα του φόβου χρειάζεται και η λεκτική εξήγηση και η μη-λεκτική αντίληψη . Πέρα από τις επιστημονικές εξηγήσεις, τις πιο ελεύθερες εξηγήσεις μας τις προσφέρει η παρατήρηση.  Μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε ότι η περιγραφή δεν είναι ποτέ η πραγματικότητα που περιγράφεται,  η εξήγηση ολοφάνερα δεν είναι ποτέ αυτό που εξηγείται και η λέξη δεν σημαίνει ποτέ ένα πράγμα.

Προτείνει η Μαίρη Μαρκάτη